czwartek, 1 grudnia 2011

Placek Lorda Wooltona (Lord Woolton Pie)

Na jednej ze stron internetowych znalazłam informację, że mamy dziś National Pie Day. Gdzie indziej pisało, że takie święto ma miejsce 23 stycznia. Jakkolwiek by nie było, załączam przepis na angielski placek z historią w tle, który bierze udział w akcji Historia na talerzu.

Kiedy Brytyjczycy zostali wezwani do udziału w I wojnie światowej, połowa z nich cierpiała z powodu niedożywienia. Od początku lat 30. rząd przejął inicjatywę "doradzania" w kwestii tego, co powinien spożywać obywatel. W porównaniu z kuchnią kontynentu, brytyjska była raczej uboga w warzywa, owoce i ryby. II wojna światowa okazała się wielkim wyzwaniem, zapasów żywności  brakowało, w związku z czym pojawił się dodatkowy nacisk na to, by jak najdokładniej wykorzystywać wszystkie dostępne produkty żywnościowe, począwszy od tych z przydomowego ogródka. Mleko i jaja spożywane były w postaci wysuszonej/sproszkowanej. Minister żywienia, lord Woolton, w 1940 r. opracował przepis na tę tartę o cieńkim spodzie i dużej ilości warzyw.


  • 1 porcja kruchego ciasta zagniecionego z mąki pszennej pełnoziarnistej i oleju
  • 3 szklanki mieszanki startych warzyw, takich jak: rzepa (biała, czarna), seler, pietruszka, ziemniaki, marchew, brukiew, itp.)
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • 2 cebule dymki, pokrojone
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 300 ml mleka sojowego
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej lub żytniej
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki angielskiej musztardy (*zapomniałam dodać)
  • łodyżki natki pietruszki

Spód formy do tarty wypełnij ciastem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i przykryj wierzch papierem do pieczenia.
Starte warzywa umieść w garnku lub patelni zalane taką ilością wrzątku, żeby lekko przykrywał ich powierzchnię. Duś do miękkości, a następnie dodaj cebule i natkę pietruszki. Dodaj pieprz do smaku i wymieszaj składniki.
Wyciągnij ciasto z piekarnika, wyłóż na wierzch warzywa.
Na małej patelni rozgrzej tłuszcz z mąką, mieszając dokładnie oba składniki. Powoli zacznij dolewać mleko, mieszaj, rozbijając ewentualne grudki. Sos wychodzi rzadki, ale nie ma być całkiem płynny! Warzywa polewamy sosem, kładziemy kilka łodyżek pietruszki i wstawiamy do piekarnika na ok. 35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz