poniedziałek, 15 września 2014

Roślinne roladki bakłażanowo - melonowe

Lato dobiega końca, kończy się zatem najlepszy okres do konsumpcji najróżniejszych owoców i warzyw. Nie przepadam za upałami, jestem zimolubna i zakochana w jesieni, ale nie da się zaprzeczyć, że kulinarnie lato daje nam ogromne pole do popisu. Jednym z jego symboli jest dla mnie melon. Jako dziecko nie lubiłam, wzdrygałam się na samą myśl, od pewnego czasu wiem, że uwielbiam. Kantalupa jest bezkonkurencyjna. 

Roladki, na które przepis chciałabym dziś zaprezentować, nadają się idealnie nie tylko dla wegeżernych. Mięsożercy także powinni być zadowoleni, bo mają dymny posmak. 




Roladki z bakłażana i kantalupy
  • 1 niezbyt duży bakłażan
  • ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżeczki kuminu mielonego
  • porcja melona - ok. połowy jednokilogramowego (małego)
Bakłażana myjemy i kroimy przy pomocy mandoliny lub noża na jak najcieńsze plastry wzdłuż. Z pozostałych składników robimy marynatę, w której zatapiamy plastry. Ja użyłam do tego naczynia żaroodpornego. Całość powinna marynować się minimum kilka godzin. 
Melona kroimy w kostkę. Kiedy bakłażan nasiąknie aromatami z przypraw, pieczemy go ok. 7 minut w piekarniku (nie może być zbyt suchy, ale też nie zbyt mięsisty). Po lekkim ostudzeniu kawałki melona owijamy plastrami bakłażana i przekłuwamy wykałaczką w celu spięcia. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Nie jestem fanką melona, ale lubię czasem zjeść. Kompletnie zaskoczyłaś mnie tym połączeniem, nie potrafię sobie wyobrazić jak to może smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodko-pikantnie :) Wiesz co, ja też nie byłam, ale myślę, że z melonem to jest kwestia przyzwyczajenia się, częstego konsumowania. I oczywiście miodowy oraz kantalupa są najpyszniejsze.

      Usuń