A tu BADUMTSSS, krem zajebioza. Dodatek świeżo mielonego kuminu, mojej ulubionej przyprawy, kreuje całe danie. Polecam wytestować, tym bardziej, że za oknem chłodnawo i ciepły, treściwy krem, będzie jak znalazł na obiad. Pilnujcie ilości płynu, ja miałam za mało i stale dolewałam, żeby warzywa się nie przypaliły.
Armeńska zupa soczewicowa z suszonymi morelami
- 100-150 g czerwonej soczewicy
- ok. 10-12 suszonych moreli eko
- 2 duże ziemniaki
- co najmniej 0,5 l rosołu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 pęczek pietruszki
- pieprz biały, papryka słodka oraz wędzona do smaku
- 1 łyżeczka płatków czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w większą kostkę. Podgotowujemy 5 min. w rosole.
- Dorzucamy soczewicę i przyprawy do garnka.
- Gotujemy do miękkości ziemniaków, 5 min. przed końcem dorzucamy suszone morele, pokrojone w ćwiartki.
- Miksujemy zupę, podajemy z pietruszką.
Zapowiada się doskonale i te morele...
OdpowiedzUsuń