niedziela, 25 stycznia 2015

Zaskoczenie, bo zupa taaaka dobra. Soczewicowa z morelami.

Kiedy zobaczyłam wieku temu ten przepis, zapisałam go w ulubionych i obiecałam sobie, że kiedyś zrobię. Moje "kiedyś" bardzo rozciągnęło się w czasie. Niedawno zdecydowałam, że robię, ale podchodziłam do konceptu jak pies do jeża. "Soczewica, ziemniaki, morele - to wszystko razem?! Nie ma szans, nie będzie dobre". 

A tu BADUMTSSS, krem zajebioza. Dodatek świeżo mielonego kuminu, mojej ulubionej przyprawy, kreuje całe danie. Polecam wytestować, tym bardziej, że za oknem chłodnawo i ciepły, treściwy krem, będzie jak znalazł na obiad. Pilnujcie ilości płynu, ja miałam za mało i stale dolewałam, żeby warzywa się nie przypaliły.

Armeńska zupa soczewicowa z suszonymi morelami
  • 100-150 g czerwonej soczewicy
  • ok. 10-12 suszonych moreli eko
  • 2 duże ziemniaki
  • co najmniej 0,5 l rosołu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 pęczek pietruszki
  • pieprz biały, papryka słodka oraz wędzona do smaku
  • 1 łyżeczka płatków czosnku
  • 1 łyżeczka oregano



  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je w większą kostkę. Podgotowujemy 5 min. w rosole.
  2. Dorzucamy soczewicę i przyprawy do garnka.
  3. Gotujemy do miękkości ziemniaków, 5 min. przed końcem dorzucamy suszone morele, pokrojone w ćwiartki.
  4. Miksujemy zupę, podajemy z pietruszką.


1 komentarz: