piątek, 2 grudnia 2011

Ozłocona sałatka z kaszy, papryki i kukurydzy

Przepis autorski, który bierze udział w akcji "Tęcza smaków".
Sałatka ma ciekawy, słodko-wytrawny smak.


  • 1/2 cebuli białej
  • 5 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej
  • spora ilość curry
  • 1/2 dużej żółtej papryki
  • 1 plaster ananasa z puszki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki musztardy angielskiej (tylko dla tych, którzy lubią, bo jest bardzo ostra)
Kaszę gotujemy w dużej ilości wody przez ok. 10 min., do miękkości. Na patelni dusimy w kilku łyżkach wody pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy do niej curry i dokładnie mieszamy. Kiedy będzie miękka, można ściągnąć z palnika. Paprykę i ananasa kroimy drobno - ananasa w trójkąciki, paprykę w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, dodajemy jeszcze ewentualnie curry, jeśli ktoś bardzo lubi i musztardę angielską.

1 komentarz:

  1. kolorki na zdjeciu nie oddaja żółci, ale składniki wszystkie na żółć wskazują :) dodaje do akcji

    OdpowiedzUsuń