Przepis autorski, który bierze udział w akcji "
Tęcza smaków".
Sałatka ma ciekawy, słodko-wytrawny smak.
- 1/2 cebuli białej
- 5 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej
- spora ilość curry
- 1/2 dużej żółtej papryki
- 1 plaster ananasa z puszki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki musztardy angielskiej (tylko dla tych, którzy lubią, bo jest bardzo ostra)
Kaszę gotujemy w dużej ilości wody przez ok. 10 min., do miękkości. Na patelni dusimy w kilku łyżkach wody pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy do niej curry i dokładnie mieszamy. Kiedy będzie miękka, można ściągnąć z palnika. Paprykę i ananasa kroimy drobno - ananasa w trójkąciki, paprykę w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, dodajemy jeszcze ewentualnie curry, jeśli ktoś bardzo lubi i musztardę angielską.
kolorki na zdjeciu nie oddaja żółci, ale składniki wszystkie na żółć wskazują :) dodaje do akcji
OdpowiedzUsuń