- 4 czerwone papryki
- 1 duża papryczka pepperoni
- ok. 500g ziemniaków
- 1 duża cebula (ale nie gigant)
- 2 łyżki masła wegańskiego (czy, jak kto woli, "margaryny")
- 1-1.5 l wywaru warzywnego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- pieprz czarny
- natka pietruszki do dekoracji wierzchu
Paprykę i pepperoni pieczemy w piekarniku (170 stopni C.) przez 15 minut, następnie chłodzimy pod folią.
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy (ziemniaki w kostkę). Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cebulę i ziemniaki i smażymy do lekkiego zmięknięcia, ok 10 minut. (nie mogą zmienić koloru). Zagotowujemy wywar, dodajemy do niego usmażone warzywa oraz pieprz i gotujemy mniej więcej kwadrans, do miękkości ziemniaków. Garnek zdejmujemy z gazu, dolewamy mleko i miksujemy całość blenderem.
Paprykę obieramy ze skóry, niekoniecznie bardzo dokładnie, i miksujemy na puree.
Przed podaniem, zupę dekorujemy czerwonym musem i posypujemy świeżą pietruszką.
* Uwaga, żeby nie przesadzić z pieprzem... Ja uznałam, że zupa jest "bardzo łagodna" i tak dosypywałam, dosypywałam... a trzeba brać jeszcze pod uwagę ostrość papryki.
Podoba mi sie ta zupka, a paprykowa nuta jest zawsze mile widziana!
OdpowiedzUsuńKiedy zrobiło się zimno przekonałam się do zup. Dziś robię migdałowo - kalafiorową, ale taka też pewnie by mi zasmakowała. A znasz jakąś godną polecenia wege margarynę? Bo ją jeszcze nie trafiłam na żadną sensowną i używam olejów do wszystkiego.
OdpowiedzUsuń