sobota, 3 marca 2012

Krem marchwiowy z sokiem pomarańczowym

Ten krem przygotowałam jakiś czas temu jako swego rodzaju formę "pożegnania zimy". Jest pyszny, słodki, ale nie smakuje jak Kubuś, więc spokojnie :P


  • 6 marchwi
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
Zagotować ok. 2l wody. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki, cebulkę drobno  i podsmażamy na oleju. Dodajemy kolejne partie warzyw i dusimy, żeby lekko zmiękły. Po upływie ok. 10 min. dodajemy warzywa do wrzątku i gotujemy do miękkości. Następnie przyprawiamy i czekamy, aż zupa lekko stygnie. Do samych warzyw (!) dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy. Dodajemy pożądaną ilość wywaru, zależnie od tego, jakiej oczekujemy gęstości.  Przekładamy do miseczek, pałaszujemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz