piątek, 2 marca 2012

Serniczki pomarańczowe wegańskie z syropem

Mogłam zrobić sernik, ale wolałam skorzystać z silikonowej formy do muffinek i przygotować te oto pyszne mini-serniczki. Są pyszne, lekkie i idealne nadają się tak na śniadanie, jak i na deser!


Porcja na 9 muffin. Na początku pięknie się nadmuchały, ale potem niestety bardzo opadły. Pierwszy raz przytrafiło mi się coś takiego... ale na szczęście nie pogorszyło to smaku, w żadnym razie :)

  • ok. 0.8 - 1 l tofu (poj. w blenderze po zmiksowaniu)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka fruktozy
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • skórka z 1 lub 2 pomarańczy (tutaj wedle uznania)
Postępujemy prościutko: wszystkie składniki poza skórką i sokiem miksujemy w blenderze. Dodajemy sok. O skórce zapomniałam, więc położyłam ją na wierzchu, ale można oczywiście dodać do masy serowej. Pieczemy w temp. 160 stopni ok. 30-40 min., aż odejdą od formy i lekko się zarumienią na wierzchu.

Syrop: (zmod. przepis stąd)
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3/4 łyżeczki skórki z cytryny
  •  1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wody


W garnuszku na gazie podgrzewać składniki, mieszając je, aż do rozpuszczenia cukru. Nie doprowadzać do wrzenia.
Syrop wychodzi rzadki i jest go dużo (proporcje, które podałam, mogłyby wystarczyć na polanie dużego sernika), można później stosować np. do owsianki (smakuje pycha!).

6 komentarzy:

  1. Mam pytanie... To jest sernik na surowo, nie wymaga żadnych zabiegów: pieczenia, studzenia, czegokolwiek?
    Tak sobie myślę, że ciekawe co by wyszło jakby podgrzać masę 'serową' i dodać trochę agaru...

    Muszę przyznać, że pomysł bardzo apetyczny i ślinogenny ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie na surowo też mógłby być dobry, no, może poza tym olejem :) Nie ma w końcu składników, które mogłyby wywołać sensacje żołądkowe...

      Usuń
    2. Bardziej chodziło mi o to, że nie widziałam informacji o dalszym postępowaniu po zmiksowaniu, dlatego spytałam :).
      Dobra, spróbuję na pewno Twojej pyszności, kupiłam duży zapas tofu to mogę sobie pozwolić :D

      Usuń
  2. Szkoda, że mój syn nie może tofu:( Ale serniczki smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uczulony na soję? Hmm hmm czym by to zastąpić? Może manna albo zmielona jaglanka? To nie to samo, ale konsystencja podobna, a tofu i tak ma bardzo delikatny smak.

      Usuń
  3. Bardzo fajne :) Musze kiedyś zrobić takie tofurniczki, jak tylko się zaopatrzę w większy zapas

    OdpowiedzUsuń