Składniki na 2 porcje średniej wielkości:
- 180 g tofu twardego (u mnie wędzone)
- sok z 1 pomarańczy
- 2 małe cebulki
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1/2 zielonego pepperoni
- szczypta suszonej szałwii
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6 pieczarek lub grzybów mun
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- porcja ryżu długoziarnistego (u mnie ok. 1/2 szklanki)
Tuż przed posiłkiem:Ryż gotujemy we wrzątku około 12 minut. Cebulkę drobno kroimy,pepperoni przekrawamy wzdłuż, połowę kroimy w poprzek w cienkie krążki. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulkę do lekkiego zezłocenia, dodajemy pepperoni, szałwię i gałkę. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i dodajemy do smażonej na małym ogniu cebuli. Po kilku minutach mieszania dodajemy tofu RAZEM z sokiem (dodałam też łyżkę wody z gotowanego ryżu), zagotowujemy całość, dodajemy kurkumę dla kolorku i czekamy aż część płynu odparuje (duży ogień). Podajemy z przecedzonym ryżem.
Aromat musi być nieziemski!
OdpowiedzUsuńKocham tofu ^^