piątek, 23 marca 2012

Pomarańczowe tofu z grzybami

Wariacja na temat kuchni chińskiej. Tak pyszne, że nie daje mi spokoju myśl, że ludzie nie cenią tofu. Na jakim świecie żyjemy! :)



Składniki na 2 porcje średniej wielkości:
  • 180 g tofu twardego (u mnie wędzone)
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 małe cebulki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1/2 zielonego pepperoni
  • szczypta suszonej szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 6 pieczarek lub grzybów mun
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • porcja ryżu długoziarnistego (u mnie ok. 1/2 szklanki)
Kilka godzin wcześniej: wyciskamy sok z pomarańczy, a tofu kroimy w elegancką kosteczkę i zalewamy sokiem.
Tuż przed posiłkiem:Ryż gotujemy we wrzątku około 12 minut. Cebulkę drobno kroimy,pepperoni przekrawamy wzdłuż, połowę kroimy w poprzek w cienkie krążki. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulkę do lekkiego zezłocenia, dodajemy pepperoni, szałwię i gałkę. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i dodajemy do smażonej na małym ogniu cebuli. Po kilku minutach mieszania dodajemy tofu RAZEM z sokiem (dodałam też łyżkę wody z gotowanego ryżu), zagotowujemy całość, dodajemy kurkumę dla kolorku i czekamy aż część płynu odparuje (duży ogień). Podajemy z przecedzonym ryżem.

1 komentarz: