poniedziałek, 5 marca 2012

Wegetariański Shepherd's Pie

Nie miałam okazji próbować tradycyjnego. Shepherd's Pie? W skrócie mówiąc, jagnięcina zapiekana pod ziemniakami, zwykle z dodatkiem klasycznych warzyw korzeniowych. U mnie białkowo, warzywnie i smacznie. Zapraszam.

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 4 łyżki suchego granulatu sojowego
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki wody

Soczewicę gotujemy w większej niż podwójna ilości wody.
Ziemniaki obieramy i kroimy w "obiadową kostkę". Gotujemy na sposób tradycyjny.
Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Przesmażamy na oliwie.
Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wchłonie wodę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie (ale nie rozgotowane!), odlewamy połowę wody, a resztę pozostawiamy w garnku i robimy puree. Można oczywiście odlać więcej wody, ale u mnie wyszło właśnie tyle - połowa. Pamiętajmy, że nie mogą być zbyt suche, jako że będą stanowić wierzch naszej potrawy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy odcedzoną soczewicę, dodajemy wodę, duszone warzywa, mąkę i przyprawy, następnie odcedzony granulat i mieszamy. Wierzch wykładamy warstwą utłoczonych ziemniaków i zapiekamy ok. 30 minut (do rumianej skórki) w temp. 180 stopni.

Przepis stąd.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz