- 1 szklanka suchej soczewicy
- 4 łyżki suchego granulatu sojowego
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- czarny pieprz
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3-4 łyżki wody
Soczewicę gotujemy w większej niż podwójna ilości wody.
Ziemniaki obieramy i kroimy w "obiadową kostkę". Gotujemy na sposób tradycyjny.
Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Przesmażamy na oliwie.
Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wchłonie wodę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie (ale nie rozgotowane!), odlewamy połowę wody, a resztę pozostawiamy w garnku i robimy puree. Można oczywiście odlać więcej wody, ale u mnie wyszło właśnie tyle - połowa. Pamiętajmy, że nie mogą być zbyt suche, jako że będą stanowić wierzch naszej potrawy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy odcedzoną soczewicę, dodajemy wodę, duszone warzywa, mąkę i przyprawy, następnie odcedzony granulat i mieszamy. Wierzch wykładamy warstwą utłoczonych ziemniaków i zapiekamy ok. 30 minut (do rumianej skórki) w temp. 180 stopni.
Przepis stąd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz