sobota, 31 sierpnia 2013

Zupa batatowa ze szpinakiem + prośba

Prosta, pożywna zupa. Następnym razem chyba jednak wcześniej upiekę bataty, bo są wtedy delikatniejsze, podobnie jak dynia. 

W tzw. międzyczasie proszę o oddanie głosu na mnie w konkursie związanym z biletami na koncert :) Nawet tych, którzy już głosowali. 
Bezpłatnie i bezpiecznie. 
Link tu:
http://apps.facebook.com/lech_pozytywnie/profil_fb/46593/



  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 2 bataty (niecałe 500g)
  • 3 szklanki wody
  • ulubione przyprawy: papryka słodka, ostra, suszone zioła, pieprz czarny
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 0.33 szklanki soku mandarynkowego (świeżego)
Na rozgrzany olej rzucamy posiekaną cebulę, czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek i imbir i również czekamy, aż będzie miękki i ładnie nasiąknie olejem. Pora na bataty. Obrane i oczyszczone słodkie ziemniaki kroimy w plastry i dodajemy na patelnię. Chwilę przesmażamy, a następnie zalewamy wodą, czekamy do zagotowania i wsypujemy przyprawy. Zupa ma się gotować ok. 15-20 minut. Następnym krokiem jest zblendowanie całości do konsystencji gładkiego kremu (no właśnie u mnie nie był taki kremowy... pewnie dlatego, że ziemniaki były sucho-twardawe przed... takie "tępe"). Do gotowej zupy dodajemy świeżo wyciskany sok oraz szpinak. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz