sobota, 12 października 2013

Ciasto z wegańską ricottą i świeżymi brzoskwiniami

Długo mnie nie było, wiem. Od czasu mojej zeszłorocznej przerwy ciężko mi na nowo wdrożyć się w pisanie postów, ale staram się, będę się starać, obiecuję. 

Dzisiaj prezentuję ciasto z końca wakacji. Moje wakacje skończyły się pod koniec września i to właśnie wtedy postanowiłam takim trochę ryzykownym plackiem poczęstować przyjeżdżające do mnie na kilka dni znajome.  Mnie smakowało... wydaje mi się, że im też ;)




  •  2 'jajka' z siemienia lnianego
  •  0.33 szklanki syropu z agawy
  •  odrobinę mniej niż 0.5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0.5 szklanki wegańskiej ricotty * (przepis poniżej)
  • 2.5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • kilka brzoskwiń (3-5)
W jednej misce łączymy olej, siemieniowe jajka (nie powinny być zbyt gęste, zbite, alternatywnie można później ciasto rozluźnić odrobiną mleka roślinnego, czy nawet wodą), syrop i ekstrakt. Składniki powinny być dokładnie wymieszane. Dodajemy do nich rozdrobnioną jak tylko to możliwe ricottę.
W drugiej misce przesiewamy mąkę, wsypujemy proszek, sodę, dodajemy pokrojone drobno brzoskwinie. Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, mieszamy tylko do połączenia i natychmiast pieczemy w temp. 180 st. około 50 minut (wiadomo, test patyczka).




WEGAŃSKA RICOTTA

Ricottę można zrobić na kilka sposobów, dziś prezentuję taki.
  • 0.5 szklanki tofu
  • 3-4 łyżki jogurtu sojowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • niepełna łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka płatków drożdżowych
Mieszamy wszystkie składniki dokładnie, tak, by rozdrobnić tofu. I to już!

Najpyszniejsze świeżo po upieczeniu.


2 komentarze:

  1. wygląda dokładnie jak to, które ja upiekłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń