Sałatka z quinoa, orzechami i wegańską fetą
- 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
- 1.5 szklanki bulionu
- 2 pomarańcze
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 3-4 szalotki
- 0.33 szklanki orzechów laskowych
- 1 opakowanie rukoli
- ok. 200 g tofu zamarynowanego na kilka godzin w wodzie z dodatkiem łyżki soli
- kilka łyżek octu balsamicznego
Drugą pomarańczę dzielimy na cząstki. Szalotki siekamy w paski i razem z ciecierzycą umieszczamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni. Pomarańcze dodajemy kilka minut później.
Orzechy prażymy krótko na patelni, żeby wydobyć aromat.
Przygotowujemy redukcję z octu balsamicznego.
Do miski z komosą dodajemy upieczone (po kilkunastu minutach) szalotki, ciecierzycę, pomarańczę, dorzucamy orzechy i pokrojoną w kostkę fetę. Zalewamy octem i dorzucamy na wierzch rukolę.
czesc, z jakiego tofu robilas fete? ja sprobowalam z takiego z azjatyckiego sklepu i raczej wyszla mi slabizna. U Ciebie efekt (przynajmniej wizualny) rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
E.:)