czwartek, 17 lipca 2014

Przed Jarocinem: zapiekanka ziemniaczana z "mielonym"

Wybieracie się? Ja w tym roku skusiłam się na sobotę, kiedy polski zespół rockowy Coma będzie grać swoją debiutancką płytę pt. "Pierwsze wyjście z mroku". Przewiduję u siebie płacz i zgrzytanie zębów. Tyle utworów nie granych od lat, m.in. moje ukochane "Ocalenie". 6 lat. Dosłownie sześć lat. 

Zapiekankę zrobiłam parę dni temu, ale przepis wrzucam dopiero dziś. W zasadzie, robiłam ją już po raz drugi. Jest szalenie prosta, ale właśnie ta prostota i to, że w smaku nie ustępuje innym, bardziej wyszukanym daniom, sprawiła, że oto wrzucam. Inspiracja stąd




Zapiekanka z ziemniaków i kotletów mielonych z chrzanem i modrą kapustą 
 na kotlety:
  • 1 szklanka granulatu sojowego
  • 0.75 szklanki płatków owsianych górskich
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren różnokolorowego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina soli
  • pieprz czarny do smaku
  • 2-3 łyżki suszonego koperku
  • duża szczypta cząbru i lubczyku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • bułka tarta, olej





Zagotowujemy 5 szklanek wody z dodatkiem wspomnianych ziaren i liści. Dodajemy granulat, po minucie dorzucamy płatki owsiane. Płatki gotujemy jeszcze jakieś 5 min. Po ugotowaniu przekładamy na sitko nad garnkiem. Kiedy masa ostygnie, dodajemy resztę przypraw, regulując wyrazistość smaku do swoich potrzeb. Polecam nie żałować, zwłaszcza z koperkiem i wszelkimi ziołami. Formujemy małe, płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce (najpierw zwilgotniłam ich powierzchnię) i smażymy. 

  • 4 duże, podłużne ziemniaki
  • 2 mandarynki
  • dowolna ilość kotletów mielonych (np. z powyższego przepisu)
  • 2-3 łyżki śmietany light i 2-3 łyżki chrzanu (chrzanu dodaję więcej, bo tak preferuję)
  • sól, pieprz



Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości z ok. łyżeczką soli. Mają być podgotowane, czyli ok. 7 min, jeszcze lekko twarde. Po wyciągnięciu z wody, studzimy. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy olejem, na spód i odrobinkę boku wykładamy plastry pokrojonych wzdłuż ziemniaków, na to leci partia kotletów (mogą być pokrojone lub nie), na to reszta ziemniaków. Wierzch to mieszanka śmietany i chrzanu, w których "zatapiamy" mandarynki podzielone na cząstki. Całość sypiemy pieprzem i pieczemy co najmniej 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

Bez mandarynek chyba nawet lepsza, nie do końca się to zgrało moim zdaniem. Przepis na kapustkę dodam jutro. 

idealny outfit na festiwal... hehe, żartuję (serio!)

 

1 komentarz:

  1. Super przepis! a można by nie smażyć tej masy sojowo-owsianej ? bardzo lubię Twój blog, ale czytam go rzadko z jednego powodu - małej białej czcionki na czarnym tle, która męczy moje stare oczy..

    OdpowiedzUsuń