sobota, 20 września 2014

Gazpacho pomidorowo-melonowe z migdałami

Tak bardzo nie chcę rozstawać się z latem, macie to samo? Trzymam się kurczowo nadziei, że październik będzie ciepły, wciąż poszukując nowego lokum na kolejny etap studiów. Kochany Poznaniu, bądź dla mnie dobry, bo nie wybrałam przez Twoje wdzięki Krakowa. 

Dzisiaj będzie więc jeszcze chłodząco. Proponuję chłodnik z Kwestii Smaku. Jest zaskakująco smaczny i robi się go błyskawicznie. 




  •  500 g pomidorów (u mnie czerwone i pomarańczowe)
  • 1 mała papryka czerwona
  • połowa melona kantalupy (ok. 500 g)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała kromka chleba bez skórki
  • 0.33 szklanki mielonych migdałów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pousuwać z nich jak najwięcej nasion oraz szypułki. Paprykę wystarczy umyć i pozbawić nasion, podobnie postąpić z melonem po jego obraniu. Do warzyw i owoców dodać resztę składników i miksować na wysokich obrotach. Podawać najlepiej po schłodzeniu. Smacznego!

3 komentarze: