wtorek, 2 czerwca 2015

Kotlety o smaku grilla z awokado i ryżem

Tytułowe "o smaku grilla" może być wyczuwalne tylko dla mnie, ale chyba faktycznie coś jest na rzeczy, bo dymnym aromatem te kotleciki przypominają mi zapach rozpalanego przez ojca podczas wakacji grilla. Może to zasługa gorczycy

Pomysł zaczerpnęłam stąd, pozmieniałam, żeby dostosować je do potrzeb wegan i możliwości własnej spiżarki. I jest! Pomysł na obiad wiosenno-letni, w domu lub plenerze. 





Kotlety z awokado, ryżu i suszonych pomidorów
  • 120 g ryżu jaśminowego
  • 2 duże dojrzałe awokado (moje były wodniste, więc przy normalnych warunkach finalna masa może Wam wyjść nieco mniej rzadka od mojej - wystarczy krócej piec)
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów z oleju
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • biały pieprz (do smaku, dość sporo)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
  • sezam do obtoczenia
Kaszę gryczaną mielimy na mąkę w młynku elektrycznym. Ryż gotujemy do miękkości. Awokado miksujemy na jednolitą masę. Ryż łączymy z awokado, mąką gryczaną i pokrojonymi pomidorami. Dorzucamy przyprawy i mieszamy całość. Można odstawić masę na kilka minut, żeby przeszła aromatami. 
Cyklicznie zwilżając dłonie, formujemy kotleciki i "przylepiamy je" do wysypanego na talerzyk sezamu. Pieczemy w piekarniku o temp. 180-200 stopni, obracamy od razu, jak konsystencja nie będzie rzadka i będzie to możliwe. Pilnujcie ich dobrze, lubią się przypalać.

2 komentarze:

  1. Wygląda super (; a jak z konsystencją? Łatwo uzyskać formę kotleta czy trzeba się trochę natrudzić?

    OdpowiedzUsuń