poniedziałek, 19 września 2011

Lekko orientalne gołąbki z czerwonej kapusty

Kolorowe, multiwarzywne gołąbki o apetycznym farszu i lekko orientalnym posmaku. Dobra propozycja dla miłośników kuchni Bliskiego Wschodu. Przepis autorski.


Składniki na 5 gołąbków:
  • 5 liści kapusty czerwonej
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (mniej więcej)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duży ogórek konserwowy 
  • 1 papryka (u mnie konserwowa)
  • odrobina kapusty czerw. lub cebuli (dla efektu kolorystycznego)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pokrojonego drobno świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyzeczka dowolnych świeżych ziół

Składniki na sos:
  • 1 utłuczona papryka konserwowa
  • 3 łyżeczki przecieru
  • 5 łyżek wody (około)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • kilka plastrów imbiru
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, około 20 minut, następnie ją studzimy. W garnku o szerokim dnie gotujemy przez 6-7 min. nieuszkodzone liście czerwonej kapusty. Po upływie tego czasu wyciągamy z wody i studzimy je. Pozostałe warzywa drobno pokroić lub zblendować. Dodajemy przyprawy do warzyw i kaszy wymieszanych w jednej misce. Faszerujemy liście kapusty, dokładnie zwijając ich brzegi (można spiąć wykałaczką dla pewności).

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę, dodajemy wodę, przecier, paprykę i imbir. Zasmażamy składniki przez około 3 minuty. Gołąbki umieszczamy w garnku i smażymy/dusimy przez 10-15 min. na niewielkim ogniu. Kiedy liście zmienią kolor i będą miękkie, możemy ściągnąć gołąbki z gazu i przełożyć na talerz. Sos można użyć do polania, ale niekoniecznie.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz