Składniki na 5 gołąbków:
- 5 liści kapusty czerwonej
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (mniej więcej)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1 papryka (u mnie konserwowa)
- odrobina kapusty czerw. lub cebuli (dla efektu kolorystycznego)
- 1 szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pokrojonego drobno świeżego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyzeczka dowolnych świeżych ziół
Składniki na sos:
- 1 utłuczona papryka konserwowa
- 3 łyżeczki przecieru
- 5 łyżek wody (około)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kilka plastrów imbiru
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę, dodajemy wodę, przecier, paprykę i imbir. Zasmażamy składniki przez około 3 minuty. Gołąbki umieszczamy w garnku i smażymy/dusimy przez 10-15 min. na niewielkim ogniu. Kiedy liście zmienią kolor i będą miękkie, możemy ściągnąć gołąbki z gazu i przełożyć na talerz. Sos można użyć do polania, ale niekoniecznie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz