Mój cobbler okazał się nadspodziewanie pyszny. Słodki smak jabłek rewelacyjnie przełamuje ser. Smakowa rozpusta!
Angielski cobbler jabłkowy z serem
Składniki na na okrągłą formę babkową o śr. ok. 10 cm:
- 2 małe jabłka słodko-kwaśne
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 łyżka oleju (u mnie arachidowy)
- 2 łyżki cukru białego
- szczypta cynamonu
- 110 g mąki pszennej
- 50 g margaryny wegańskiej
- 1/3 szkl. cukru białego
- 100 g jogurtu sojowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łagodny ser żółty wegański
W robocie/blenderze/mikserze mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, należy dodać łyżkę oleju. Powinny utworzyć się małe grudki. Następnie dodajemy jogurt sojowy i miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.
Na dół naczynia wykladamy jabłka, leciutko sypiemy cynamonem, a następnie na wierzch łyżką kładziemy ciasto (nie ma być jednolicie rozprowadzone). Układamy drobno posiekane mini kwadraciki sera - w dowolnej ilości, ale niedużo. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni do złotobrązowego koloru. Następnie zmniejszamy temperaturę i układamy na wierzchu pocięte w pasy kawałki żółtego sera. Kiedy się ładnie stopi, możemy konsumować.
Formę najlepiej przewrócić do góry dnem. Jabłek można w zasadzie dowolnych, ale najlepsze będą takie, z których nie robi się maziaja, bo moje niestety za bardzo utraciły jędrność. Smak jednak wszystko zrekompensował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz