Tajskie tofu z kokosem
Składniki na porcję:
- 1 średnia cebula
- ok. 130 g tofu twardego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 pełna łyżeczka masła orzechowego BIO
- garść wiórków kokosowych
Cebulę kroimy drobno, natomiast tofu na kostkę ok. 1x1 cm. Na patelni rozgrzewamy oba tłuszcze. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Kiedy olej będzie rozgrzany, w patelni umieszczamy cebulkę z tofu i podsmażamy ok. 3-4 min. Cebula powinna być w stanie między podsmażeniem, a zeszkleniem. Dodajemy imbir i sos sojowy, a po chwili masło orzechowe i dokładnie łączymy składniki, podduszając danie na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki przejdą swoim aromatem, wierzch sypiemy dowolną ilością wiórków kokosowych i przekładamy całość na talerz. Smacznego!
W życiu bym nie wpadła na taki pomysł! Tofu w takim wydaniu to na pewno rewelacja. Koniecznie musze spróbować jak tylko znów dorwę ten ser
OdpowiedzUsuńOjej, zupelnie nie pomyslalam o przerabianiu tofu na swoje wlasne przepisy!
OdpowiedzUsuńBylam w Chinach przez 2 miesiace w te wakacje i zakochalam sie w tofu.. a teraz alleluja wprowadzaja to juz u nas w wielu sklepach :)
Tofu jest u nas od dłuższego czasu... róznie bywa jednak z jakością. Najlepsze jest to Polsoi, przynajmniej z tych, które próbowałam. Często przygotowuję też własne.
OdpowiedzUsuńłoooo! ale fajny przepis, kocham tofu i kokosa wiec na pewno wyprobuje ;D
OdpowiedzUsuń