wtorek, 1 listopada 2011

Angielska zupa cebulowa

Większość z nas świetnie zna klasyczną francuską zupę cebulową. A jak smakuje angielska?
Okazuje się, że rewelacyjnie. Jest delikatniejsza i bardziej kremowa niż jej francuski odpowiednik, ale równie smakowita. Wiem, że zdjęciami nikogo nie przekonam, ale trzeba spróbować!


Angielska zupa cebulowa
  • 400 g białej cebuli
  • 1 gruba łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 100 - 150 ml mleka
  • wywar warzywny
  • pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
Obieramy cebulę i łodygę selera, następnie kroimy w paski. Dusimy na łyżce oleju z pod przykryciem. Po chwili dodajemy tyle wody, żeby pokryła warzywa do 1/2 objętości. Dalej dusimy pod przykryciem, łącznie minimum 10 minut. Uduszone warzywa blendujemy.

   Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, a następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Kiedy masa będzie już gładka i błyszcząca, powoli, porcjami dodajemy mleko, nie przerywając mieszania.

  Do naszego puree warzywnego dodajemy zasmażkę i tyle wywaru, żeby powstała kremowa konsystencja. Ja np. dodałam za dużo rosołku, ale zupa wciąż była zawiesista. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiając pieprzem, gałką muszkatołową i pietruszką do smaku.
Zupa klasycznie podawana ze śmietaną, u mnie - bez.

Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Z reguły robię właśnie francuską. Trzeba będzie wypróbować i ten przepis, w końcu cebulowa jest idealna na takie jesienne dni;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze w takim wydaniu - trzeba będzie spróbować :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń