- porcja kapusty dla dwóch osób (ok. 400g)
- mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 500 ml wody lub wywaru
- 1-2 łyżki octu, najlepiej winnego
- kilka goździków
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny
Kapustę szatkujemy, jednak nie zbyt cienko. Cebulkę kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulkę, a następnie partiami rzucamy kapustę. Każda z kolejnych partii powinna się zeszklić (chodzi o zmianę koloru), a dopiero wtedy dodajemy następną. Na koniec dodajemy ocet, wrzucamy goździki z liściem i podlewamy wywarem lub w ostateczności wodą. Kapusta powinna gotować się na małym ogniu aż będzie delikatna, około 30 minut. Na koniec wyciągamy przyprawy, przyprawiamy pieprzem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz