Dzisiejsza potrawa pochodzi więc stąd:
jak widać, jest to region Anglii tuż przy granicy z Walią. Tereny bogate rolniczo, słynące także z charakterystycznej odmiany krów. Poniżej składniki na 1 porcję, bo jedna kluska uznawana jest za takową (jako przystawka-pudding albo deser).
Angielskie kluski nadziane jabłkiem
- 1 jabłko do pieczenia, czyli takie, które mięknie i lekko się rozpada (u mnie koksa)
- porcja ciasta kruchego (patrz poniżej)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka drobnych rodzynek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- odrobina mleka sojowego
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (choć niekoniecznie) i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonków tak, aby nie "otworzyć jabłka". Do powstałego korytarzyka wsypujemy wymieszane ze sobą rodzynki z sokiem. Jabłko oblepiamy szczelnie i cieńko wychłodzonym ciastem. Powierzchnię lekko smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy, aż się zezłocą.
OO kolejny smakołyk =] Szkoda, że nie mam czasu na gotowanie/pieczenie =[
OdpowiedzUsuńTak na FB pełno ogłoszeń było typu sprzedam bilet, więc się udało kupić =]