na ok. 3 porcje (w kwadratowej, żaroodpornej formie):
- 40 dag brukselki
- 2 łyżki oleju lub masła
- 3 łyżki mąki (najlepsze będą te "jaśniejsze")
- 1 szklanka mleka sojowego
- okruszki chleba (najlepiej ciemnego) z jednej/dwóch kromek
- pieprz do smaku
- potarkowana szklanka ostrego sera wegańskiego (ok.150 g)
Brukselką gotujemy we wrzątku do momentu, kiedy będzie ją całą przebijać widelec. W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie dodajemy mąkę i zasmażamy. Kiedy składniki zaczną bąbelkować, powoli dodajemy mleko, mieszając tak, by rozbijać ewentualne grudki. Doprowadzić do gotowania, zmniejszyć ogień i zasmażać jeszcze przez ok. 3 minuty. Po ściągnięciu patelni dodajemy niemal cały potarkowany ser (resztka zostanie na wierzch). Do sosu dodajemy pieprz.
Dno naczynia żaroodpornego wysypujemy okruszkami chleba, zostawiając odrobinę na wierzch. Kolejną warstwę stanowi ugotowana brukselka, na którą wylewamy sos. Wierzch wysypujemy okruszkami i ponownie serem. Zapiekamy 20 minut w temp. 200 stopni do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz