wtorek, 22 listopada 2011

Colcannon - z wizytą w Irlandii

Colcannon (biała kapusta) robiłam jak dotychczas raz i jest to na pewno jedno z tych dań, do ktorych będę wracać. Na czym polega sekret? Prostota, wręcz swego rodzaju "prymitywność", zrozumiała, jeśli znamy historię tego dania, wymyślonego wieki temu przez irlandzką biedotę i lud robotniczy.

Podane tutaj proporcje są mocno orientacyjne, zależą od tego, jak dużą ugotujemy porcję ziemniaków. U mnie w domu ziemniaki są bardzo lubiane, więc domownicy sobie nie żałują :)


    Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011
  • porcja ziemniaków - u mnie litrowy garnek
  • ok. 40 dag poszatkowanej białej lub włoskiej kapusty (mógłby być także jarmuż)
  • 2 cebule dymki
  • 2 cebule
  • ok. szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.  W osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę. Na patelni podsmażamy (krótko!) drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedzamy je i rozgniatamy na puree. Dodajemy pozostałe warzywa, mleko i ewentualnie jeszcze trochę tłuszczu, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz