Colcannon (
biała kapusta) robiłam jak dotychczas raz i jest to na pewno jedno z tych dań, do ktorych będę wracać. Na czym polega sekret? Prostota, wręcz swego rodzaju "prymitywność", zrozumiała, jeśli znamy historię tego dania, wymyślonego wieki temu przez irlandzką biedotę i lud robotniczy.
Podane tutaj proporcje są mocno orientacyjne, zależą od tego, jak dużą ugotujemy porcję ziemniaków. U mnie w domu ziemniaki są bardzo lubiane, więc domownicy sobie nie żałują :)
- porcja ziemniaków - u mnie litrowy garnek
- ok. 40 dag poszatkowanej białej lub włoskiej kapusty (mógłby być także jarmuż)
- 2 cebule dymki
- 2 cebule
- ok. szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę. Na patelni podsmażamy (krótko!) drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedzamy je i rozgniatamy na puree. Dodajemy pozostałe warzywa, mleko i ewentualnie jeszcze trochę tłuszczu, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz