Tak więc raz, dwa, trzy! Zabieramy się do roboty!
- 1 duży pomidor
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 pomidora + 1 papryka + 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Na kluski: skórkę dużego pomidora należy sparzyć wrzątkiem i ściągnąć. Następnie zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Masę pomidorową mieszamy z mąką - ciasto ma być rzadkie, ale nie na tyle, żeby przelewało się przez palce, musimy w miarę uformować kluski (jeśli doda się więcej mąki, kolor będzie mniej intensywny). Gotowe kluski rzucamy na wrzątek i gotujemy mniej więcej 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z przygotowanym sosem.
:) przepisik bardzo mi sie podoba - dodaje z wielka radością :) pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń