- 2 duże pory
- 2 cebule
- 1 ziemniak
- łyżka tłuszczu roślinnego (u mnie Lando)
- 250 ml gęstego mleka roślinnego (może być też zmiksowane na krem tofu)
- pieprz czarny
Obraną cebulę kroimy drobno, białą i jasnozieloną część umytych porów - w plasterki, natomiast obrane ziemniaki w kostkę. W garnku topimy tłuszcz, wrzucamy cebulkę i przesmażamy, następnie dodajemy pory i dusimy dalej. Po kilku minutach wrzucamy ziemniaki, zalewamy taką ilością wrzątku, żeby przykrył powierzchnię warzyw. Gotujemy je do miękkości, dolewamy podaną ilość mleka i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy pieprz czarny, ilość wedle uznania. Zupę można zmiksować, ale tradycyjnie jada się ją raczej tak, jak pokazałam, czyli z warzywami w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz