- nieco ponad 0,5 kg pietruszki
- 1 czarna rzepa, ok. 0,15 kg
- 1 duża cebula
- 1 duży por
- 2-3 pełne łyżki masła roślinnego, ewentualnie oleju
- 4 łyżki zmiksowanego na gładko tofu z łyżeczką octu jabłkowego
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- pieprz czarny do smaku
Korzystałam z tego przepisu i jak widać nieco go pozmieniałam.
Pora dokładnie myjemy, odcinamy zieloną część i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Rzepę i pietruszki myjemy obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kolejno dodajemy porcjami warzywa. Smażymy je, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut (aż pietruszki i rzepa lekko zmiękną). Wrzucamy warzywa do wrzącego wywaru i gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych. Po odstawieniu z gazu dodajemy tofu z octem (dodatek octu nie jest konieczny) oraz posiekane zioła, których możemy dać mniej lub więcej, zależnie od upodobań. Na koniec sypiemy pieprz wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz