piątek, 24 lutego 2012

Nie takie tradycyjne English Apple Pie

Amerykanie mają takie powiedzenie: "as American as apple pie". Niestety są w błędzie. Jak łatwo się domyślić, apple pie pojawiło się kilka stuleci wcześniej w Anglii. Swoją wersję 'pie' (bo nie jest to przecież typowa szarlotka) mieli także Rosjanie i Szwedzi. No ale Amerykanie przecież zawsze wiedzą lepiej...

Moja "szarlotka" sfiksowała i pozbawiła siebie klasycznych składników. Wyszła na tym bardzo dobrze.


  • 1 prawie 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 125 g tłuszczu wegańskiego w twardej postaci
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • ok. 8-10 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka fruktozy
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od samej mąki z 'masłem'. Kiedy tłuszcz będzie już dobrze roztarty, dodajemy przyprawę, a na koniec wodę - tyle, żeby dało się utworzyć plastelinowego stwora, który nie lepi się do rąk :) Owijamy w folię i wkładamy do lodówki.

  • 4 jabłka słodkokwaśne (u mnie Jonagold)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • skórka 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżka otrębów owsianych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (można zastąpić cukrem wanilinowym i kardamonem w proszku)
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka wody
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na łyżce oleju i wody podsmażamy nasze owoce z dodatkiem pozostałych przypraw, do ich dobrego połączenia i lekkiego zmięknięcia owoców. Dobrze jest wybrać gatunek jabłek, które szybko się nie rozpadają.


Ciasto dzielimy na 2 części, jedna ma być nieco większa. Tą właśnie wykładamy spód naczynia, wyściełając także brzegi do wysokości ok. 1,5 cm. Spód dobrze jest podpiec jakieś 3 minutki w piekarniku, czego ja nie zrobiłam. Potem wykładamy nań jabłka, szczelnie ustawiając je w naczyniu. Resztę ciasta rozwałkowujemy na folii i przykrywamy równomiernie całość. Na środku można wykroić krzyżyk. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni, do zezłocenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz