środa, 29 lutego 2012

Wegański omlet pomarańczowy

Propozycja dla miłośników prostych śniadań z owocową nutką.


  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki wody przegotowanej lub mineralnej
  • odrobina oliwy do smażenia
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • 1 łyżeczka tymianku

    Owies zalewamy sokiem z pomarańczy, jeśli brakuje "luzu" (tzn. owies wsiąkł całość), dodajemy odrobinę wody z czajnika. Czekamy, aż płatki wchłoną płyn i zmiękną (5 min.)
    Mąkę miksujemy z dwoma łyżkami wody i 1/2 płatków owsianych.  Dodajemy resztę płatków, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy masę, ugniatając ją drewnianą łyżką. Smażymy pod przykryciem do złotego koloru, następnie obracamy na drugą stronę.
    Bon appetit!

    1 komentarz:

    1. W zasadzie to chyba bardziej taki mega placek, ale i tak na pewno pyszny :)

      OdpowiedzUsuń