- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (2xprzesiane, dodajemy z otrębami)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki oleju
- sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
- skórka pomarańczowa (2 łyżki)
- 1 szklanka, niepełna, mleka (owsianego)
Suche składniki, poza cukrem i skórką, łączymy w jednym naczyniu. W drugim ubijamy widelcem składniki mokre (+ cukier i skórka). Składniki suche zbieramy na bok naczynia, dodajemy mokre, lekko mieszamy. Pieczemy w formie/foremkach na muffinki w temperaturze 160-170 stopni do zarumienienia, ok. 20-30 minut.
pasuje do naszej weekndowej cukierni, zapraszamy :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym porwała takiego muffinka :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne muffinki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńOwszem, szkoda, że szybko znikają i nie da się ich cudownie rozmnożyć ;)
Usuń