czwartek, 16 lutego 2012

Muffiny pomarańczowe o smaku zimy...

Długo szukałam w głowie idealnego pomysłu na muffiny pomarańczowe. Wiedziałam, że chcę koniecznie zestawić je z goździkami i wykonałam kilka prób. Kilka klap... i wreszcie sukces. Te są pyszne. I myślę, że sprawdzą się na najbliższe święta Bożego Narodzenia.


  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (2xprzesiane, dodajemy z otrębami)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • skórka pomarańczowa (2 łyżki)
  • 1 szklanka, niepełna, mleka (owsianego)
*uwaga, wychodzą rzadkie, więc można troszkę mniej płynów dać



Suche składniki, poza cukrem i skórką, łączymy w jednym naczyniu. W drugim ubijamy widelcem składniki mokre (+ cukier i skórka).  Składniki suche zbieramy na bok naczynia, dodajemy mokre, lekko mieszamy. Pieczemy w formie/foremkach na muffinki w temperaturze 160-170 stopni do zarumienienia, ok. 20-30 minut.


5 komentarzy:

  1. pasuje do naszej weekndowej cukierni, zapraszamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym porwała takiego muffinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo aromatyczne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Owszem, szkoda, że szybko znikają i nie da się ich cudownie rozmnożyć ;)

      Usuń