- mieszanka przypraw: ostra papryka, pieprz cayenne, słodka papryka, pieprz czarny, bazylia, tymianek (suszone) -> najwięcej tych czerwonych, potem ziół, na koniec czarny pieprz, ale zostawiam to waszemu uznaniu, bo sypałam na oko
- 1 nieduży upieczony wcześniej batat (ok 200g)
- 1 puszka ciecierzycy - 400g
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżki tahini
W blenderze zaczynamy od miksowania warzyw, pamiętając o zachowaniu odrobiny wywaru z ciecierzycy, który dodajemy w celu rozcieńczenia masy zamiast oleju. Po wstępnym lekkim rozdrobnieniu dodajemy pozostałe składniki płynne i przyprawy. Przechowujemy w lodówce.
Przepis poddany modyfikacji pochodzi stąd.
Bardzo fajny przepis, muszę spróbować. Pozdrawiam gorąco !
OdpowiedzUsuń