środa, 18 kwietnia 2012

Hummus ze słodkich ziemniaków

Długo mnie tu nie było, wpadam tylko na moment, żeby podzielić się przepisem na pyszne i wartościowe smarowidło do chleba.


  • mieszanka przypraw: ostra papryka, pieprz cayenne, słodka papryka, pieprz czarny, bazylia, tymianek (suszone) -> najwięcej tych czerwonych, potem ziół, na koniec czarny pieprz, ale zostawiam to waszemu uznaniu, bo sypałam na oko
  • 1 nieduży upieczony wcześniej batat (ok 200g)
  • 1 puszka ciecierzycy - 400g 
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżki tahini

W blenderze zaczynamy od miksowania warzyw, pamiętając o zachowaniu odrobiny wywaru z ciecierzycy, który dodajemy w celu rozcieńczenia masy zamiast oleju. Po wstępnym lekkim rozdrobnieniu dodajemy pozostałe składniki płynne i przyprawy. Przechowujemy w lodówce. 

Przepis poddany modyfikacji pochodzi stąd.

1 komentarz: