Lekkie, pyszne, bezmięsne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Idealne na wiosnę i lato.
- kilka liści sałaty masłowej (zależnie od liczby gołąbków
Składniki farszu:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 marchew
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka płynu ze słoika z czarnych oliwek (* akurat miałam do wykorzystania, dodał fajny aromat)
- kilka łyżek (5-6) przecieru pomidorowego
- kilka łyżek granulatu sojowego - zależnie od preferencji
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz czarny, majeranek, estragon do smaku
Kaszę gotujemy do miękkości, a w tym czasie zalewamy wrzątkiem granulat sojowy, obieramy cebule i marchew. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na małej ilości oleju na wolnym ogniu. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do lekko zarumienionej cebulki, dolewamy "wywar z oliwek" i nakładamy przykrywkę. Dusimy do średniej miękkości marchwi. Następnie dodajemy przecier, przyprawy, po chwilę również przepłukaną zimną wodą kaszę jęczmienną, dokładnie łączymy składniki i podgrzewamy całą masę. Na koniec umieszczamy w liściach sałaty pozbawionych twardego ogonka, lekko zawijamy i pałaszujemy. Smacznego.
Jak ja dawno nie jadłam gołąbków! Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń