poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Wege gołąbki w sałacie

Lekkie, pyszne, bezmięsne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Idealne na wiosnę i lato.


  • kilka liści sałaty masłowej (zależnie od liczby gołąbków
Składniki farszu:
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 marchew
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka płynu ze słoika z czarnych oliwek (* akurat miałam do wykorzystania, dodał fajny aromat)
  • kilka łyżek (5-6) przecieru pomidorowego 
  • kilka łyżek granulatu sojowego - zależnie od preferencji
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz czarny, majeranek, estragon do smaku
Kaszę gotujemy do miękkości, a w tym czasie zalewamy wrzątkiem granulat sojowy, obieramy cebule i marchew. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na  małej ilości oleju na wolnym ogniu. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do lekko zarumienionej cebulki, dolewamy "wywar z oliwek" i nakładamy przykrywkę. Dusimy do  średniej miękkości marchwi. Następnie dodajemy przecier, przyprawy, po chwilę również przepłukaną zimną wodą kaszę jęczmienną, dokładnie łączymy składniki i podgrzewamy całą masę. Na koniec umieszczamy w liściach sałaty pozbawionych twardego ogonka, lekko zawijamy i pałaszujemy. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Jak ja dawno nie jadłam gołąbków! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń