Teraz mogę już stwierdzić z całą pewnością, że jestem wielbicielką grejpfrutowych muffinek. Te owoce naprawdę dodają im boskiego wymiaru :D Poniższa propozycja powinna pasować tym, którzy pilnują zawartości błonnika w diecie... oto i pełnoziarniste śniadanko.
Miska składników suchych (mniejsza):
- 1 1/2 szklanki przesianej mąki orkiszowej pełnoziarnistej wraz z otrębami
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Miska składików mokrych (większa):
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 75 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka otrębów owsianych (mogą być inne)
- 250 ml soku wyciśniętego z grejpfrutów
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ok. 5 łyżek wody przegotowanej lub mineralnej
Postępujemy jak zawsze z muffinkami: najpierw osobno mieszamy suche, potem mokre, suche dodajemy stopniowo do mokrych, stale mieszając. Przekładamy do foremek i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni, aż powierzchnia będzie sucha i zwarta pod naciskiem palca. Wierzch można udekorować polewą z grejpfruta i dowolnego środka słodzącego.
Mniam,ale muszą byc pysznie orzezwiające :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam!
Usuń