środa, 2 maja 2012

Wegańskie lody o smaku kiwi

Nie chcę, żeby wyglądało na to, że TERAZ mam fazę na kiwi. Lody przygotowałam jeszcze w lutym, ale w zamrażarce można je długo trzymać. Przed konsumpcją wyciągnęłam je do lodówki, ale roztopiły się trochę za bardzo. Mnie to nie przeszkadza, ale uprzedzam, że jeśli tak zrobicie, nie będą miały pięknego, idealnego kształtu.

  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 6 sztuk mocno dojrzałych kiwi
  • skórka z 1 limonki
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 165 ml tłustego mleka kokosowego (polecam to czerwone z napisem COCONUT CREAM, dostępne w większości sklepów) 

 powyżej: lody z kandyzowanym melonem na korzennym placku z batatów

Nerkowce moczymy przez noc. Kiwi obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Nerkowce wsypujemy do blendera, dodajemy kolejne składniki i systematycznie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Moje lody nie wyszły tak zielone, jak te tutaj, może dlatego, że nie mam maszyny do lodów.

2 komentarze:

  1. Rozumiem, że nie-weganie mogą sobie zastąpić mleczko kokosowe tłustym mlekiem od krówy?
    Bo te lody są świetne :)a kokosowego nie będę miała pod ręką do końca tygodnia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można. Myślę, że konsystencji to nie powinno zmienić.

      Usuń