- 1 szklanka nerkowców
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 6 sztuk mocno dojrzałych kiwi
- skórka z 1 limonki
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 165 ml tłustego mleka kokosowego (polecam to czerwone z napisem COCONUT CREAM, dostępne w większości sklepów)
powyżej: lody z kandyzowanym melonem na korzennym placku z batatów
Nerkowce moczymy przez noc. Kiwi obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Nerkowce wsypujemy do blendera, dodajemy kolejne składniki i systematycznie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Moje lody nie wyszły tak zielone, jak te tutaj, może dlatego, że nie mam maszyny do lodów.
Rozumiem, że nie-weganie mogą sobie zastąpić mleczko kokosowe tłustym mlekiem od krówy?
OdpowiedzUsuńBo te lody są świetne :)a kokosowego nie będę miała pod ręką do końca tygodnia...
Teoretycznie można. Myślę, że konsystencji to nie powinno zmienić.
Usuń