- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 batat o wadze ok 200 g
- 390 g pomidorów krojonych (przecieru pomidorowego - polecam Dawtona)
- ok. 60g granulatu sojowego
- 1/2 szklanki soczewicy brązowej
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 marchewki lub 3 mniejsze
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- kilka łyżek wywaru warzywnego
- przyprawy: papryka ostra, estragon, pieprz czarny, szczypta chili, suszona pietruszka
Przygotowujemy w dowolnej kolejności:
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i pieczarki.
Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, czekamy aż wessie całą wodę i dodajemy do niego paprykę ostrą oraz pietruszkę.Mieszamy.
Soczewicę brązową gotujemy do miękkości (ale nie rozpadu),to samo robimy z soczewicą czerwoną.
Marchew kroimy w plastry i gotujemy do "chrupkiej miękkości".
Ziemniaki i batata także gotujemy - najlepiej osobno.
Foremkę wysmarowujemy lekko olejem lub oliwą (niekoniecznie), umieszczamy w niej soczewicę, następnie zaromatyzowany granulat, a potem cebulę z pieczarkami. Dodajemy bulion. Wylewamy z kartonika pomidory. Dodajemy przyprawy do smaku (moja rada - nie żałować) i mieszamy całość. Po połączeniu składników na wierzch wykładamy utłuczone ziemniaki z batatem (przy rozgniataniu użyłam nieco wody z gotowania).
Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 190st.
wygląda na bardzo sycącą :)Idealna na obiad po ciężkim dniu ;)
OdpowiedzUsuńWow, jak dla pułku wojska :D Na pewno pyszna, faktycznie przebogata ^^
OdpowiedzUsuńpyszności! bardzo ciekawy przepis, więc gdy tylko wynajdę gdzięś bataty- wypróbuję koniecznie!
OdpowiedzUsuń