wtorek, 19 czerwca 2012

Zapiekanka wiejska - bezmięsna, a jaka bogata!

Oto stricte moja interpretacja Cottage Pie - trochę nietypowa, niebanalna, zainspirowana przepisami klasycznymi i dostosowana do wygłodniałej (stale!) weganki.



  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 batat o wadze ok 200 g
  • 390 g pomidorów krojonych (przecieru pomidorowego - polecam Dawtona)
  • ok. 60g granulatu sojowego
  • 1/2 szklanki soczewicy brązowej
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki lub 3 mniejsze
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka łyżek wywaru warzywnego
  • przyprawy: papryka ostra, estragon, pieprz czarny, szczypta chili, suszona pietruszka


Przygotowujemy w dowolnej kolejności:
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i pieczarki.
Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, czekamy aż wessie całą wodę i dodajemy do niego paprykę ostrą oraz pietruszkę.Mieszamy.
Soczewicę brązową gotujemy do miękkości (ale nie rozpadu),to samo robimy z soczewicą czerwoną.
Marchew kroimy w plastry i gotujemy do "chrupkiej miękkości".
Ziemniaki i batata także gotujemy - najlepiej osobno.
 Foremkę wysmarowujemy lekko olejem lub oliwą (niekoniecznie), umieszczamy w niej soczewicę, następnie zaromatyzowany granulat, a potem cebulę z pieczarkami. Dodajemy bulion. Wylewamy z kartonika pomidory. Dodajemy przyprawy do smaku (moja rada - nie żałować) i mieszamy całość. Po połączeniu składników na wierzch wykładamy utłuczone ziemniaki z batatem (przy rozgniataniu użyłam nieco wody z gotowania).
Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 190st. 


3 komentarze:

  1. wygląda na bardzo sycącą :)Idealna na obiad po ciężkim dniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jak dla pułku wojska :D Na pewno pyszna, faktycznie przebogata ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! bardzo ciekawy przepis, więc gdy tylko wynajdę gdzięś bataty- wypróbuję koniecznie!

    OdpowiedzUsuń