niedziela, 17 czerwca 2012

Pomarańczowa polentina na dobry początek dnia

Tę kaszkę skonsumowałam w maju przed ważnym egzaminem. Fantastycznie naładowała mnie pozytywną energią :)

Polentina - czyli włoska, gęsta kaszka kukurydziana z dodatkami.


  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
  • szczypta estragonu
  • 90 g tofu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 szklanki wody (mniej więcej)
W wodzie gotujemy kaszę, aż zgęstnieje, zabulgocze i zrobi się kremowa- tj. mniej więcej 7 minut.  Następnie zdejmujemy ją z ognia i przykrywamy. Pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na części. W osobnej miseczce rozgniatamy tofu z syropem (teoretycznie powinno być zmiksowane na krem... ale ktoś był leniwy :P). Do kaszy dodajemy miseczkę z tofu, dokładnie mieszamy, następnie przyozdabiamy całość cząstkami pomarańczy i wierzch posypujemy estragonem.

3 komentarze:

  1. też bym chciała takie rzeczy zjadać przed egzaminami, żeby mieć dużo energii :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam kaszki kukurydzianej na ostro w takiej formie, musi fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię polentę. Szczególnie do gustu przypadła mi właśnie z cytrusami :)

    OdpowiedzUsuń