sobota, 2 czerwca 2012

Zdrowsze crumble z rabarbarem



Moje dzisiejsze śniadanko. Niestety kupiłam za mało rabarbaru i wybrałam złą formę, przez co nie dominował smak owocowy, a kruszonka... Szkoda! Ale i tak było smacznie.



  • 500 g obranego ze skórki rabarbaru (lepiej dodać więcej!)
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1/2 słoiczka od Nutelli (o poj. 230g) mielonych migdałów
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki otrębów owsianych 
  • 4 łyżki cukru brązowego
Embed_gcpm2phr9bsyyfyzd6o2kctzbs6dugzzRabarbar kroimy w półcentymetrowe plasterki. Rzucamy na dno wysmarowanej lekko olejem formy i zasypujemy 4 łyżkami cukru brązowego (lekko, ilość w sumie na oko).  W misce mieszamy kaszę, olej, migdały, syrop z agawy i wodę. Odstawiamy, aż rabarbar puści nieco soku, a następnie posypujemy wierzch kruszonką i pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni C do złotego koloru.

4 komentarze:

  1. cudny przepis! mam pytanie, czy mozna nie dodawać syropu z agawy? lub zastąpić go czyms?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cokolwiek słodkiego w płynie powinno się nadać... Można również roztopić cukier brązowy we wrzątku i użyć takiego syropku :)

      Usuń
  2. Świetne ciasta masz na swoim blogu :) Chciałabym potrafić tak piec :) Fajne to crumble, chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie crumble chętnie bym zjadła:) napewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń