Zaczynam swoją serię Co dobrego w...?, w której opisywać będę, dlaczego warto spożywać pewne produkty.
W przepisach na moim blogu widać, że często używam mąki orkiszowej. Co wyróżnia to zboże na tle innych?
Orkisz jest odmianą pszenicy, która znana była od najdawniejszych czasów. Ciocia Wikipedia podpowiada, że był elementem diety gladiatorów. No, czyli wszystko się zgadza- wystarczy na mnie spojrzeć! :)
Ale w takim razie co dobrego w orkiszu? Orkisz ma więcej białka niż standardowa pszenica, dlatego świetnie nadaje się dla osób dbających o linię. Posiada ponadto więcej glutenu i mikroelementów, takich jak cynk i selen. Ważniejsze jednak wydaje mi się to, że to zboże uznawane przez długi czas za "wymarłe". Uprawa orkiszu była po prostu mniej opłacalna i do dziś jest trudniejsza od trutej chemią pszenicy. Paradoksalnie, długotrwała hibernacja przyczyniła się do zachowania stanu bliskiego temu ze starożytności. Zboże nie jest tak zmodyfikowanie jak to, pochodzące z popularniejszych upraw.
Z mąki orkiszowej da się zrobić każde ciasto, ze 100% orkiszu piekłam chleby, znana jest ponadto kawa orkiszowa (ale kawy nie piłam). Na dodatek dostępna na rynku mąka jest lepiej mielona od pełnoziarnistej mąki pszennej czy żytniej, więc wypieki lepiej wyrastają.
Gdzie kupić?
Napędzam sobie konkurencję, ale najtańszą pełnoziarnistą mąkę orkiszową można kupić w Tesco. Kosztuje 3,49/kg :)
ananasy
anyż
awokado
banany
bataty
bez pieczenia
bób
brokuły 'n' kalafior
brukselka
brzoskwinie
buraki
ciecierzyca
co dobrego w...
cukinia 'n' bakłażan
curry
cynamon
cytryny
czekolada
daktyle
desery
domowe przetwory
dynia
egzotyczne
fasola
fenkuł
goździki
granat
grejpfruty
groch i groszek
grzyby
imbir
jabłka
jęczmień
kapusta
kardamon
kasza
kiełki
kiwi
kmin rzymski
kokos
komosa ryżowa
kotlety sojowe
kuchnia afrykańska
kuchnia amerykańska
kuchnia azjatycka
kuchnia bałkańska
kuchnia bliskowschodnia
kuchnia brytyjska
kuchnia chińska
kuchnia francuska
kuchnia iberyjska
kuchnia indyjska
kuchnia niemiecka
kuchnia polska
kuchnia tajska
kuchnia włoska
kuchnie słowiańskie
kukurydza
limonki
mak
makarony
mandarynki
mango
mąka kokosowa
melony
morele
muffiny i babeczki
naleśniki i tym podobne
ogórki
okara
olej arachidowy
olej sezamowy
orzechy
otręby
owoce leśne
papryka
pasty i kremy
pasztety/pieczenie
pieczarki
pieczywo
pomarańcze
pomidory
pory
rabarbar
rodzynki
ryż
sałaty
seitan
semolina
sery
sezam
siemię lniane
soczewica
soja
sorgo
syrop z agawy
szafran
szałwia
szparagi
szpinak
śliwki
tofu
warzywa korzeniowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O, nie wiedziałam o tym, że orkisz jest zachowany w swojej niemalże naturalnej postaci. Mąka orkiszowa to jedna z moich ulubionych, ale niestety nie zawsze mogę sobie na nią pozwolić. W moim Tesco jej nie ma :(
OdpowiedzUsuń