Jakie ciasto chcecie konsumować? Pełnie niezdrowych tłuszczy i cukru? Z odrobiną owoców? To ciasto ma w składzie orzechy, które z natury zawierają dużo tłuszczu, dlatego postanowiłam mocno obciąć jego wartość kaloryczną. Występujące w znacznej ilości w oryginale masło wymieniłam na niewielką ilość oleju i lżejsze mleko kokosowe.Wypieki z brzoskwiniami średnio mi się udają. Szarlotka Sióstr mnie nie zachwyciła, z tego ciasta wyszedł zakalec, co bardzo mnie zasmuciło... i w zasadzie - nie wiem z jakiego powodu. Pewnie przekombinowałam coś ze składnikami.
Popełniłam zasadniczy błąd, piekąc to ciasto w dużej okrągłej tortownicy. Za mało ciasta, żeby wybierać taką formę! Jednak na szczęście smak wszystko zrekompensował.
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mielonych orzechów laskowych (13 1/2 łyżki - ok. 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka kokosowego (domowej produkcji)
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii
- 2 spore brzoskwinie
- płatki migdałowe do posypania wierzchu ciasta
wow jaka fajna modyfikacja :) Z mlekiem kokosowym i szałwią musi byc pyszne!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Cudowne... A jak zastąpię orzechy słonecznikiem, to jak myślisz - wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię! :)
http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
Wyjdzie na pewno (jeśli to będzie "mąka słonecznikowa"), ale smak będzie zupełnie inny, bo tutaj dominuje właśnie ta nuta orzechów laskowych.
UsuńEkstra! Orzechy laskowe uwielbiam i jeszcze te przyprawy, muszę koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuńZ brzoskwiniami - moimi ulubionymi owocami ;) Pychotka!
OdpowiedzUsuń