poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Pełnoziarniste knedle z morelami bez jajek

Zobaczyłam te knedelki u Qualietty i postanowiłam je zweganizować. Co mogę więcej powiedzieć? Są pyszne. Uwielbiam połączenie prostolinijnego ciasta ziemniaczanego z orzeźwiającą kwaśnością moreli. Można je dosłodzić, na przykład polać wierzch syropem z agawy. Mnie wystarczyły same owoce.

BUNT! Od 3 tygodni w Tesco nie ma żadnej mąki pełnoziarnistej z Gdańskich Młynów. Wczoraj wreszcie pojawiła się żytnia i orkiszowa... ale moja ulubiona orkiszowa podrożała o 2 zł, czyli jakieś 60% poprzedniej ceny! Jestem mocno zawiedziona :(

  • 500g ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka lnu mielonego rozpuszczonego w 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyzki kaszy manny *
  • 2 łyżki oleju
  • morele 
  • cynamon
* zapomniałam dodać! Może dlatego knedle miały tak delikatne, miękkie ciasto, trudne do formowania



Gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy je na miazgę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąkę, kaszę, olej, i 4-5 łyżeczek papki z lnu mielonego. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na wysypanej mąką stolnicy. Rozcinamy kwadraty o kilkucentymentrowym brzegu i wypełniamy je wypestkowanymi morelami (lub ich połówkami). Po wypłynięciu na wierzch gotujemy ok. 7 minut. Gotowe knedle posypujemy cynamonem.


10 komentarzy:

  1. O pychotka! Z morelami muszą być pyszne. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jacie... to znaczy Cię ;) Super ten przepis, zrobię takie knedle jutro, tylko może z jakimś słodszym owockiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam knedle! A taka wersja bardzo mi pasuje. Mężuś na diecie, więc przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam nigdy z morelami. Są bardzo słodkie, więc na pewno cukier jest zbędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota. :) Knedli bez jajek jeszcze nie jadłam, za to takie z mąką pełnoziarnistą smakowały mi, i to bardzo. Następnym razem pokuszę się o wykorzystanie Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam przeróżne kluski i z pewnością bym się na takie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łaaaaał, knedle i w dodatku pełnoziarniste.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie Ci wyszły, więc jednak można zrobić ciasto bez jajka :) Ziemniaki na wszelkie kluski i knedle muszą być nie tylko dobrze wystudzone, ale i dobrze obsuszone z wody, dlatego tak ważne jest, by ugotować je poprzedniego dnia i pozostawić na noc w lodówce, najlepiej bez przykrycia, inaczej ciasto nie będzie się zbyt dobrze formować, ponieważ jest zbyt wilgotne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze, kusisz ;)!Gdybym tylko miała czas na takie danie...ajajja ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na morele, takich knedli jeszcze nie jadłam, czas wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń