środa, 2 stycznia 2013

Pomarańczowy gulasz bezmięsny

Witam cieplutko w 2013 roku, który, moim zdaniem, zapowiada się tak dobrze, jak żaden inny :) Zrealizuję mnóstwo swoich marzeń, zostanie wydanych wiele płyt zespołów, które uwielbiam, a ponadto... koncerty! Już nie mogę się doczekać. 

Na koniec grudnia przygotowałam sobie taki oto gulasz w kolorze pomarańczowym. Odpowiedni dla fanów słodkich klimatów, bo w tym stylu został przyprawiony. Bardzo sycący, ciekawy. Może nie w klimacie typowo obiadowym przez tę słodycz właśnie, ale godny uwagi.



Składniki na 3-4 porcje:

  • 200 g dyni Hokkaido bez miąższu i skorupy
  • 3 pomarańczowe papryki
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta mielonych goździków lub 2-3 szt. 
  • ok. 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju


Marchewki obieramy, kroimy w słupki, natomiast paprykę w kwadraty/kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy marchew, czekamy aż dokładnie nasiąknie tłuszczem, dodajemy paprykę, stale mieszając. Wsypujemy przyprawy, goździki nie muszą być mielone, można dodać w całości, a potem je wyciągnąć, bo chodzi bardziej o aromat. 
W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w kostkę, następnie dorzucamy ją do gulaszu i dalej dusimy. Kiedy warzywa będą miękkie, co nie zajmie dużo czasu, zalewamy je sokiem z pomarańczy, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.
Podałam z ryżem brązowym.

6 komentarzy:

  1. Rewelacyjny! Bardzo obiecujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł... brzmi wyśmienicie... na pewno wypróbuję. fajna baza do eksperymentów, mam pomysł by warzywa upiec a potem poddusić w soku pomarańczowym... hmmm... już czuje zapach ... myślę ze warto dodać jeszcze skorki pomarańczowej ...
    pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia jest zawsze super. Dopiero zaczynam swoją przygodę z wegetarianizmem i łaknę nowych przepisów, więc na pewno wypróbuję ten w swoim czasie.

    A tymczasem zapraszam do akcji - na pewno ci się spodoba i przyda.
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dosyć że piękny to na pewno jeszcze przesmaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Where are you? And your new recipies??

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomaranczowy? Super polaczenie :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń