Na koniec grudnia przygotowałam sobie taki oto gulasz w kolorze pomarańczowym. Odpowiedni dla fanów słodkich klimatów, bo w tym stylu został przyprawiony. Bardzo sycący, ciekawy. Może nie w klimacie typowo obiadowym przez tę słodycz właśnie, ale godny uwagi.
Składniki na 3-4 porcje:
- 200 g dyni Hokkaido bez miąższu i skorupy
- 3 pomarańczowe papryki
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 3 średniej wielkości marchewki
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków lub 2-3 szt.
- ok. 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju
Marchewki obieramy, kroimy w słupki, natomiast paprykę w kwadraty/kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy marchew, czekamy aż dokładnie nasiąknie tłuszczem, dodajemy paprykę, stale mieszając. Wsypujemy przyprawy, goździki nie muszą być mielone, można dodać w całości, a potem je wyciągnąć, bo chodzi bardziej o aromat.
W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w kostkę, następnie dorzucamy ją do gulaszu i dalej dusimy. Kiedy warzywa będą miękkie, co nie zajmie dużo czasu, zalewamy je sokiem z pomarańczy, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.
Podałam z ryżem brązowym.
Rewelacyjny! Bardzo obiecujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł... brzmi wyśmienicie... na pewno wypróbuję. fajna baza do eksperymentów, mam pomysł by warzywa upiec a potem poddusić w soku pomarańczowym... hmmm... już czuje zapach ... myślę ze warto dodać jeszcze skorki pomarańczowej ...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Ela
dynia jest zawsze super. Dopiero zaczynam swoją przygodę z wegetarianizmem i łaknę nowych przepisów, więc na pewno wypróbuję ten w swoim czasie.
OdpowiedzUsuńA tymczasem zapraszam do akcji - na pewno ci się spodoba i przyda.
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
Nie dosyć że piękny to na pewno jeszcze przesmaczny :)
OdpowiedzUsuńWhere are you? And your new recipies??
OdpowiedzUsuńPomaranczowy? Super polaczenie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com