Pewne rzeczy przygotowujemy tyle razy, że wydaje się, że mamy je już rozpracowane na tip top... a jednak, niedawno lekko zmieniłam proporcje w wielokrotnie robionym przeze mnie poniższym cieście i już smak inny. Gdyby skusił Was poniższy a la sernik, pamiętajcie, by nie dodawać za dużo skrobi, bo wnętrze będzie zbite, a nie puszyste.
Składniki na ciasto:
- 1 3/4 mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko - siemieniowe
- 1/2 szklanki cukru pudru lub zdrowszego słodzika (wybrałabym ksylitol) – nie dodałam nic słodkiego przez pomyłkę, więc bez także wyjdzie i będzie zjadliwe
– 100 g zimnego posiekanego masła
– około 0.33 szklanki zimnej wody
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.
Składniki na wypełnienie:
- 80 g kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
- 3 łyżki syropu z agawy
- 250 g kwaśnej śmietany sojowej (nieco ponad 250 ml świeżego mleka sojowego domowego zmiksowanego z sokiem z połowy cytryny, następnie z dodaną cieńką strużką porcją oleju o pojemności 0.25 szklanki)
- 500 ml mleka sojowego domowego
- 1 puszka brzoskwiń (najlepsze własne z lekko słodzonego syropu)
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka wlać budyń i wsypać kaszę energicznie mieszając, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić.
Śmietanę dodać do przestudzonej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone brzoskwinie.
Tortownicę 22 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować cieńko ciasto i wyłożyć nim dno i boki, do połowy wysokości (na sto procent zostanie jeszcze ciasta w zapasie do wykorzystania w innych celach). Na to wylać masę. Na wierzch można wyłożyć powycinane elementy z reszty ciasta, ale niekoniecznie.
Piec w temperaturze 160- 175 st. C przez godzinę. Przed podaniem schłodzić.
ananasy
anyż
awokado
banany
bataty
bez pieczenia
brokuły 'n' kalafior
brukselka
brzoskwinie
buraki
bób
ciecierzyca
co dobrego w...
cukinia 'n' bakłażan
curry
cynamon
cytryny
czekolada
daktyle
desery
domowe przetwory
dynia
egzotyczne
fasola
fenkuł
goździki
granat
grejpfruty
groch i groszek
grzyby
imbir
jabłka
jęczmień
kapusta
kardamon
kasza
kiełki
kiwi
kmin rzymski
kokos
komosa ryżowa
kotlety sojowe
kuchnia afrykańska
kuchnia amerykańska
kuchnia azjatycka
kuchnia bałkańska
kuchnia bliskowschodnia
kuchnia brytyjska
kuchnia chińska
kuchnia francuska
kuchnia iberyjska
kuchnia indyjska
kuchnia niemiecka
kuchnia polska
kuchnia tajska
kuchnia włoska
kuchnie słowiańskie
kukurydza
limonki
mak
makarony
mandarynki
mango
melony
morele
muffiny i babeczki
mąka kokosowa
naleśniki i tym podobne
ogórki
okara
olej arachidowy
olej sezamowy
orzechy
otręby
owoce leśne
papryka
pasty i kremy
pasztety/pieczenie
pieczarki
pieczywo
pomarańcze
pomidory
pory
rabarbar
rodzynki
ryż
sałaty
seitan
semolina
sery
sezam
siemię lniane
soczewica
soja
sorgo
syrop z agawy
szafran
szałwia
szparagi
szpinak
tofu
warzywa korzeniowe
śliwki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zachęcam do lektury http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ jest tam opisana między innymi dieta dr Ornisha (bardzo zbliżona do wegańskiej) która okazała sie skuteczną metodą walki z miażdżycą.
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń