czwartek, 13 listopada 2014

Budyniowe ciasto brzoskwiniowe z kaszą manną

Pewne rzeczy przygotowujemy tyle razy, że wydaje się, że mamy je już rozpracowane na tip top... a jednak, niedawno lekko zmieniłam proporcje w wielokrotnie robionym przeze mnie poniższym cieście i już smak inny. Gdyby skusił Was poniższy a la sernik, pamiętajcie, by nie dodawać za dużo skrobi, bo wnętrze będzie zbite, a nie puszyste. 
 


Składniki na ciasto:

- 1 3
/4 mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 1 jajko - siemieniowe

- 1/2 szklanki cukru pudru lub zdrowszego słodzika (wybrałabym ksylitol) – nie dodałam nic słodkiego przez pomyłkę, więc bez także wyjdzie i będzie zjadliwe

–  100 g zimnego posiekanego masła
– około 0.33 szklanki zimnej wody

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.

 



Składniki na wypełnienie:

- 80 g kaszy manny

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)

- 3 łyżki syropu z agawy

- 250 g kwaśnej śmietany sojowej (nieco ponad 250 ml świeżego mleka sojowego domowego zmiksowanego z sokiem z połowy cytryny, następnie z dodaną cieńką strużką porcją oleju o pojemności 0.25 szklanki)

- 500 ml mleka sojowego domowego

- 1 puszka brzoskwiń (najlepsze własne z lekko słodzonego syropu)

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka wlać budyń i wsypać kaszę energicznie mieszając, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić.

Śmietanę dodać do przestudzonej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone brzoskwinie.
Tortownicę 22 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować cieńko ciasto i wyłożyć nim dno i boki, do połowy wysokości (na sto procent zostanie jeszcze ciasta w zapasie do wykorzystania w innych celach). Na to wylać masę. Na wierzch można wyłożyć powycinane elementy z reszty ciasta, ale niekoniecznie.
Piec w temperaturze 160- 175 st. C przez godzinę. Przed podaniem schłodzić.

3 komentarze:

  1. zachęcam do lektury http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ jest tam opisana między innymi dieta dr Ornisha (bardzo zbliżona do wegańskiej) która okazała sie skuteczną metodą walki z miażdżycą.

    OdpowiedzUsuń