niedziela, 10 czerwca 2012

Zdrowe trufelki dla wegan i nie tylko :)

Bardzo się cieszę, że zdążyłam się załapać na akcję Zdrowe Słodycze, bo mam propozycję idealną, którą możecie skonsumować na śniadanie lub na deser. Ilość słodzika możecie dostosować do swoich potrzeb, z mojej proporcji uzyskacie smak porządnej, gorzkiej czekolady - takiej 70-80%.


  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 szklanki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • nieco ponad 1/3 płatków owsianych
  • 1 łyżka syropu z agawy lub innego płynnego słodu
Obrane awokado miksujemy z kakao i ekstraktem (o zgrozo! U mnie pozostał aromat alkoholu). Dodajemy wiórki kokosowe oraz płatki owsiane, dokładnie mieszamy łyżką wszystkie składniki, formujemy kuleczki za pomocą dłoni (będą ładniejsze) lub wykładamy łyżeczką na papier lub do dowolnego naczynia i wstawiamy do lodówki albo zamrażarki na co najmniej godzinę.
Uwaga, można się troszkę ubabrać :)
Zdrowe słodycze



4 komentarze:

  1. Czasem fajnie się troszkę ubabrać :) A trufelki super - dobrze, że się załapałaś na akcję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że to nie wiórki kokosowe, ale ryż preparowany :) Podejrzewam, że taka wariacja też byłaby ekstra!
    Robiłam kiedyś coś bardzo podobnego (wiesz pewnie, z orzechami, bardzo popularne), ale bez awokado. Czas wypróbować i to! W końcu takie trufelki są idealne jako dodatek do "nauki" :)

    OdpowiedzUsuń