czwartek, 26 lipca 2012

Wegańskie lody bananowo - orzechowe

Drugie w moim życiu lody są bardziej kremowe od pierwszych. Lekki bananowy posmak i wyrazista nutka masła orzechowego. Mam nadzieję, że Was zaciekawią, mimo prostoty składników. Z podanych proporcji wychodzi kilka gałek lodów. Smakują bardzo... amerykańsko.I świetnie nadają się na te obecne upały.



  • 3 zmrożone banany (można wykorzystać więcej)
  • 2 garści nerkowców
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ektraktu waniliowego
Do blendera wsypujemy orzechy i wlewamy syrop klonowy. Chwilę miksujemy, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy z przerwami, aż do uzyskania kremowej konsystencji i wstawiamy do zamrażalnika. Przed spożyciem należy przełożyć lody do lodówki albo potrzymać chwilę w temp. pokojowej.

Lody są treściwe i bardzo sycące, nie da się ich dużo zjeść (uff, na szczęście!). 



5 komentarzy:

  1. boże jakie pyszne!!!!!
    uwielbiam surowe lody z banana, często je robię jak są upały (mam zapas chyba z 5 kg bananów w zamrażalniku xD) ale nie miksowałam ich jeszcze z masłem orzechowym :D
    jutro robię!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, a ja chyba nigdy nie jadlam masła orzechowego. W każdym razie nie przypominam sobie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, teraz jestem na fali lodowej i choć sama jem jajka i śmietanę, byłam nieco rozczarowana, że nie mam wersji lodów wegańskich. Twoje robią świetne wrażenie, notuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te lody zapowiadają się bosko. Przy takim upale to świetny pomysł na deser:-)

    OdpowiedzUsuń