sobota, 4 sierpnia 2012

Sałatka z buraka i kapusty z vinegretem porzeczkowym i orzechami włoskimi

Od czasu do czasu mam w zwyczaju pobuszować po internecie w celu znalezienia ciekawych przepisów do wypróbowania. Odwiedzam wtedy tylko strony anglojęzyczne. Tym razem szukałam ciekawych propozycji do zużytkowania czerwonych porzeczek. Nie chciałam typowych placków czy tart... coś ciekawego. Zaskoczyło mnie, jak dużo jest przepisów w kombinacjach wytrawnych. Ta sałatka wydała mi się niezmiernie intrygująca (btw, strona jest świetna, polecam).

Czy to może dobrze smakować? Otóż może. Smakuje obłędnie. Obłędnie, ale... dziwnie. To nie coleslaw czy pekinka. Na pewno znajdą się niezadowoleni heretycy :D



  • 1/4 główki kapusty czerwonej (użyłam młodej)
  • 200g (około, widełki są szerokie, nic się nie stanie, jeśli czegoś będzie trochę mniej lub więcej) wiórków buraków ze słoika
  • garść orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki porzeczki czerwonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego/ winnego, itp.
  • sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki galaretki z czerwonej porzeczki (zrobiłam sama z wody, niedużej ilości cukru i owoców, odpowiednio długo gotując/smażąc, masa gęstnieje, a po pobycie w lodówce ma już konsystencję stałą)
  • 1/2 szklanki śmietany roślinnej (np. sojowej, lub jogurtu)
Wodę, sok z cytryny, ocet, cukier i porzeczki zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, dodajemy buraczki. Całość posypujemy lekko rozdrobionymi orzechami włoskimi.
Do sosu dodajemy śmietankę i galaretką, dokładnie łączymy składniki. Polewamy miks kapuściano-buraczany i zjadamy. Najlepsza jest świeża tuż po przyrządzeniu. Bardzo ożywcza i wyrazista.




moja prywatna galaretka :)

4 komentarze:

  1. A co to są buraki ze słoika? W occie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraki - wiórki, zdaje się, że są w occie i cukrze (takie typowe, produkowane m.in. przez Dawtona, Rolnika, itp.).

      Usuń
  2. Bardzo smaczne są buraczki z Krakusa - takie z papryką. Są grubo tarte. Niestety średnio zdrowe, bo mają sporo octu ( i cukru pewnie też). Do tej pory tylko takie jadałam, ale że odkrywam nowe smaki, zakupiłam buraczki i coś z nich spłodzę :)

    OdpowiedzUsuń