piątek, 3 sierpnia 2012

Zdrowe placuszki z białą porzeczką

Białe porzeczki w Tesco przecenione na 1,50 lub 2,50 za pół kilograma (już nie pamiętam dokładnie). Jak mogłam się nie skusić? Nigdy nie próbowałam białych porzeczek, a byłam ciekawa, czy różnią się od kolorowego rodzeństwa. Otóż tylko odrobinę, smakiem przypominają te czerwone, bo również są kwaśne. Fajnie równoważą delikatność pozostałych składników. Na śniadanie w sam raz. 




  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki zmielonego pęczaku (jęczmień)
  • 1 łyżka (dość pełna) mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka roślinnego mleka w proszku
  • 1 łyżka octu
  • 12-13 łyżek mleka owsianego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ok. 250 g białej porzeczki
Z tych proporcji uzyskamy ok. 10 placuszków. Są bardzo lekkie, więc 4-5 sztuk jest raczej mało sycące.
Mąkę łączymy z pęczakiem i lnem, dosypujemy mleko, wrzucamy porzeczki (umyte i obrane oczywiście), dolewamy mleko owsiane i aromat z octem. Cały czas lekko mieszamy składniki, żeby na koniec mieć tylko odrobinę roboty.
Smażymy na minimalnym ogniu (naprawdę małym) na patelni nieprzywierającej. 


Uwaga! Placuszki nie mają żadnego cukru ani słodu. Moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza, ale niepewni mogą popróbować coś dodać. Uważam jednak, że lepiej najwyżej podczas konsumpcji dodać jakąś konfiturkę czy coś podobnego.


4 komentarze:

  1. Wyglądają jak ciasteczka owsiane :) Piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wyglądają ślicznie ale mam kilka pytań. Czy można zrezygnować z mleka w proszku? i Czy można użyć zblendowanej kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń