- 1 niepełna szklanka ryżu jaśminowego
- 1 1/2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 czubata łyżka jogurtu sojowego
- 1 łyżeczka koperku
- 2 łyżki rodzynek (dużych, niesiarkowanych)
- garść pistacji
- 1 saszetka szafranu (odrobinka dosłownie), rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
ananasy
anyż
awokado
banany
bataty
bez pieczenia
bób
brokuły 'n' kalafior
brukselka
brzoskwinie
buraki
ciecierzyca
co dobrego w...
cukinia 'n' bakłażan
curry
cynamon
cytryny
czekolada
daktyle
desery
domowe przetwory
dynia
egzotyczne
fasola
fenkuł
goździki
granat
grejpfruty
groch i groszek
grzyby
imbir
jabłka
jęczmień
kapusta
kardamon
kasza
kiełki
kiwi
kmin rzymski
kokos
komosa ryżowa
kotlety sojowe
kuchnia afrykańska
kuchnia amerykańska
kuchnia azjatycka
kuchnia bałkańska
kuchnia bliskowschodnia
kuchnia brytyjska
kuchnia chińska
kuchnia francuska
kuchnia iberyjska
kuchnia indyjska
kuchnia niemiecka
kuchnia polska
kuchnia tajska
kuchnia włoska
kuchnie słowiańskie
kukurydza
limonki
mak
makarony
mandarynki
mango
mąka kokosowa
melony
morele
muffiny i babeczki
naleśniki i tym podobne
ogórki
okara
olej arachidowy
olej sezamowy
orzechy
otręby
owoce leśne
papryka
pasty i kremy
pasztety/pieczenie
pieczarki
pieczywo
pomarańcze
pomidory
pory
rabarbar
rodzynki
ryż
sałaty
seitan
semolina
sery
sezam
siemię lniane
soczewica
soja
sorgo
syrop z agawy
szafran
szałwia
szparagi
szpinak
śliwki
tofu
warzywa korzeniowe
środa, 26 września 2012
Perski ryż z koperkiem i pistacjami
Czasami proste rzeczy smakują najlepiej. Nie spodziewałam się (znowu się myliłam!), że z tak niewielu stosunkowo prostych składników można wyczarować równie pyszne danie. Może to moja miłość do ryżu jaśminowego, który odkryłam przy okazji przygotowywania go z kumkwatami, może to uwielbienie do złożonego smaku pistacji, a może po prostu całe zestawienie tych magicznych składników.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygąda pięknie :) Jeszcze nie używałam szafranu, ale ten ryżyk wygląza zachęcająco.
OdpowiedzUsuńChciałam Ci podziękować, za ciepłe słowa u mnie :) Aaa odniosłam kolejny mały sukces. Może to śmieszne, ale odmówiłam sobie zakupu pięknych butów. Jakiś czas na nie odkładałam. Przez całe wakacje podziwiałam je na wystawie i przymierzałam. Ale nie kupiłam. Tak były skórzane. Szkoda by mi było ich nosić. Te skórzane co mam, to nie wyrzucę, ale nowych tego typu kupować nie muszę. Do Weganizmu jeszcze mi daleko, ale dzięki Twojemu blogowi wiem, że to nie jest aż tak trudne jak się wydaje :) Przynajmniej nie kulinarnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie proste dania, ten ryż musi pysznie smakować :) wydaje mi się, że gdy jest mało składników to lepiej czuć konkretny smak potrawy
OdpowiedzUsuń