środa, 26 września 2012

Perski ryż z koperkiem i pistacjami

Czasami proste rzeczy smakują najlepiej. Nie spodziewałam się (znowu się myliłam!), że z tak niewielu stosunkowo prostych składników można wyczarować równie pyszne danie. Może to moja miłość do ryżu jaśminowego, który odkryłam przy okazji przygotowywania go z kumkwatami, może to uwielbienie do złożonego smaku pistacji,  a może po prostu całe zestawienie tych magicznych składników. 


  • 1 niepełna szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 1/2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 czubata łyżka jogurtu sojowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 łyżki rodzynek (dużych, niesiarkowanych)
  • garść pistacji 
  • 1 saszetka szafranu (odrobinka dosłownie), rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Ryż gotujemy w wywarze z dodatkiem kolendry i jogurtu. Po zagotowaniu wody, nakryć przykrywką i gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Po wyłączeniu gazu trzymać jeszcze kilka minut pod przykrywką. Zalać mieszanką szafranową i dosypać pozostałe składniki. Po przełożeniu do okrągłej miseczki można utworzyć ładny spodek na talerzu.





3 komentarze:

  1. Wygąda pięknie :) Jeszcze nie używałam szafranu, ale ten ryżyk wygląza zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam Ci podziękować, za ciepłe słowa u mnie :) Aaa odniosłam kolejny mały sukces. Może to śmieszne, ale odmówiłam sobie zakupu pięknych butów. Jakiś czas na nie odkładałam. Przez całe wakacje podziwiałam je na wystawie i przymierzałam. Ale nie kupiłam. Tak były skórzane. Szkoda by mi było ich nosić. Te skórzane co mam, to nie wyrzucę, ale nowych tego typu kupować nie muszę. Do Weganizmu jeszcze mi daleko, ale dzięki Twojemu blogowi wiem, że to nie jest aż tak trudne jak się wydaje :) Przynajmniej nie kulinarnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie proste dania, ten ryż musi pysznie smakować :) wydaje mi się, że gdy jest mało składników to lepiej czuć konkretny smak potrawy

    OdpowiedzUsuń