piątek, 21 września 2012

Szybki i pyszny ryż w stylu hiszpańskim

Użytkowania sosu romesco ciąg dalszy. Jeśli TAK smakuje kuchnia hiszpańska, to klękajcie narody! Mam nieodparte wrażenie, że ten sos wszystko czyni o niebo smaczniejszym. Połączyłam kilka przepisów z internetu i dostosowałam do swoich kubków smakowych. Całość przygotowuje się szybko i bez wysiłku... jeśli tylko macie romesco na stanie ;) (ale i to nie jest koniecznością)


  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 papryka zielona
  • 2 małe zielone pepperoni
  • 180 ml sosu romesco (przepis znajdziecie tutaj, można go zastąpić passatą)
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią ryż i dokładnie w niej obtaczamy. Kiedy ryż nasiąknie oliwą, zalewamy go sosem romesco i drobno pokrojoną cebulą. Przez chwilę pozwalamy całości pobulgotać, następnie dolewamy szklankę wody, ustawiamy ogień na średnie grzanie i czekamy aż ryż wsiąknie prawie całą wodę. Dorzucamy pokrojone wszystkie rodzaje papryki. Ogrzewamy i serwujemy.

2 komentarze:

  1. Ryż uwielbiam, a w takiej formie podania musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania :) Po prostu ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń