Granaty. W tym roku na temat granatów mogę powiedzieć już nieco więcej niż dwanaście miesięcy temu. W okresie ostatnich dwóch miesięcy skonsumowałam kilka potraw z tymi wspaniałymi owocami w roli głównej i muszę powiedzieć, że jestem urzeczona :) Przepisy już wkrótce.
Jeśli podoba się Wam mój blog, proszę uprzejmie o Lubię! pod tym adresem.
Granat jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi owoców (moja uwaga: myślę, że to on był owocem z Edenu) i pochodzi z Persji. Jest uznawany za symbol życia i płodności.
Są znakomitym źródłem polifenoli i flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami - stąd ich "odmładzające" właściwości - i naturalną ochroną przed nowotworami i chorobami serca. Nie brakuje mu również witaminy B, C, potasu i kwasu foliowego.
Jak silne są właściwości antyoksydacyjne soku z granatów? Silniejsze od czerwonego wina, zielonej herbaty czy jagód. Jego składniki pobudzają receptory serotoniny i estrogenu, co pomaga łagodzić objawy i zapobiegać depresji oraz zwiększa masę kości u zwierząt laboratoryjnych.
Niedawne badania wykazały, że komponenty wchodzące w skład tego owocu obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Sok z granatów jest równie zdrowy co same owoce, ale trzeba uważać, ponieważ trwale barwi skórę i tkaniny.
edit: Persowie również uważali go za 'rajski owoc', uff, nie jestem z tą teorią sama :)
ananasy
anyż
awokado
banany
bataty
bez pieczenia
bób
brokuły 'n' kalafior
brukselka
brzoskwinie
buraki
ciecierzyca
co dobrego w...
cukinia 'n' bakłażan
curry
cynamon
cytryny
czekolada
daktyle
desery
domowe przetwory
dynia
egzotyczne
fasola
fenkuł
goździki
granat
grejpfruty
groch i groszek
grzyby
imbir
jabłka
jęczmień
kapusta
kardamon
kasza
kiełki
kiwi
kmin rzymski
kokos
komosa ryżowa
kotlety sojowe
kuchnia afrykańska
kuchnia amerykańska
kuchnia azjatycka
kuchnia bałkańska
kuchnia bliskowschodnia
kuchnia brytyjska
kuchnia chińska
kuchnia francuska
kuchnia iberyjska
kuchnia indyjska
kuchnia niemiecka
kuchnia polska
kuchnia tajska
kuchnia włoska
kuchnie słowiańskie
kukurydza
limonki
mak
makarony
mandarynki
mango
mąka kokosowa
melony
morele
muffiny i babeczki
naleśniki i tym podobne
ogórki
okara
olej arachidowy
olej sezamowy
orzechy
otręby
owoce leśne
papryka
pasty i kremy
pasztety/pieczenie
pieczarki
pieczywo
pomarańcze
pomidory
pory
rabarbar
rodzynki
ryż
sałaty
seitan
semolina
sery
sezam
siemię lniane
soczewica
soja
sorgo
syrop z agawy
szafran
szałwia
szparagi
szpinak
śliwki
tofu
warzywa korzeniowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też mi się zawsze wydawało, że to granat skusił Ewę :)
OdpowiedzUsuńNiestety, nie miałam wielu okazji jeść dobrego granatu, zazwyczaj trafiały mi się takie bezsmakowe :(